Tradycyjna kuchnia brytyjska polegała na dużej ilości mięsa, ale obecnie coraz częściej wzbogacana jest daniami wegetariańskimi.
Wielka Brytania dzieli się na cztery główne krainy: Szkocję, Anglię, Walię i Irlandię Północną, które, zachowały swą odrębność również kulinarną.
Kuchnia brytyjska – Anglia
Kuchnia Wielkiej Brytanii nie jest zazwyczaj doceniana. Najczęściej kojarzy się z rytuałem picia herbaty — at five o’clock, czy też rybą z frytkami. Jednakże stale ewoluuje. Duży wpływ na zmianę kulinarnych tradycji miała ludność przybywająca tu z Azji i Dalekiego Wschodu. Niewiele osób zapewne wie, że Birmingham — słynie z kuchni w stylu balti pochodzącej z północnych Indii i Pakistanu. Są to dania jednogarnkowe, do których serwowane są dodatki takie jak chlebki naan czy samosy
.W Londynie możemy spróbować także kwintesencji brytyjskiej kuchni takiej jak: dania z małż, węgorze w galarecie czy też właśnie ryby smażone na głębokim tłuszczu i podawane z frytkami z octem. Popularne są również londyńskie krwiste steki, słynny pudding Yorkshire, a także koktajle z krewetek, Na deser serwuje się zazwyczaj placek jabłkowy, czyli słynne apple pie.
Hrabstwo Lancshire słynie z sera Lancshire- zaliczanego do serów twardych. Ponieważ region ten zasiedlony był przez rodziny robotnicze z powodów ekonomicznych popularne stały się dania, takie jak kociołek Lancshire. Przygotowuje się go w jednym garnku z mięsa, cebuli i ziemniaków. Dawniej używano do tego karków baranich. Obecnie stosuje się jagnięcinę oraz warzywa, takie jak rzepa czy marchew.
Słynny black pudding, serwowany jest na śniadanie niemalże w całej Wielkiej Brytanii -Na wybrzeżu, we wschodniej Anglii popularne są dania z ryb oraz owoców morza oraz krabów.
Kuchnia brytyjska – Szkocja
Szkocka kuchnia z powodu chłodniejszego klimatu jest bardziej treściwa. Śniadania przypominają tradycyjne śniadanie brytyjskie. Do smażonych kiełbasek, jajek na bekonie można tu dostać słodki chlebek. Popularna jest również owsianka.
Znanym szkockim daniem jest skirlie — płatki owsiane z cebulą, a deserem — cranchan wykonany ze świeżych malin, whisky i miodu. W Szkocji, również często jada się dania z ryb i owoców morza. Najpopularniejszą rybą jest łupacz -ważny składnik Cullen skink, do której dodaje się ziemniaki i cebulę.
Z kolei Scotch collop podaje się zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami i tostami. Oczywiście nie można zapomnieć o wytwarzanej od stuleci szkockiej whisky.

Kuchnia brytyjska- Walia
Kuchnia walijska korzysta głównie z bogactw natury a więc hodowli owiec. Znakomita walijska jagnięcina często eksportowana jest na kontynent. Wiele walijskich dań opiera się na delikatnym jagnięcym mięsie. Należy do nich cawl — czyli gulasz z jagnięciny, baraniny lub wieprzowiny podanej w towarzystwie porów, marchwi i innych warzyw.
Innego rodzaju gulaszem jest scouse. W jego wypadku, do duszonego mięsa dodaje się marchew, cebulę i rzepę, a także ziemniaki. Gotowe danie jest podawane z burakami i chlebem z masłem. W Walii popularne są także dania z małż i wodorostów. Z tych ostatnich Walijczycy wypiekają chleb, a czasem dodają je do serów wyrabianych z owczego mleka.
Kuchnia brytyjska – Irlandia
W Irlandii Północnej, ze względu na surowość klimatu, jada się mięso, owoce morza, ryby i nabiał. Klasyczne śniadanie, zwane Ulster Fry to usmażone: kiełbaski, jajka na bekonie, chleb, ziemniaki lub chleb ziemniaczany. Może być też wątróbka, nereczki i grzyby. Staroirlandzki Ulster fry smażony był kiedyś na smalcu, a teraz zastąpiono go zdrowszymi tłuszczami.
W Irlandii Północnej i Republice Irlandii królują ziemniaki, które były zawsze głównym produktem wyżywienia ubogich Irlandczyków. Przygotowuje się z nich colcannon-tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem z dodatkiem szalotek, a także champ – z dodatkiem kapusty.
Z Irlandii pochodzi również odmiana sera cheddar, który wytwarzany jest w Coleraine.