Znajomość angielskich słów i zwrotów związanych z zamawianiem jedzenia z pewnością ułatwi nam spędzenie wakacji, dlatego warto przypomnieć je sobie przed wyjazdem. Angielski w restauracji, to słowa i wyrażenia które będą nam nam potrzebne przede wszystkim, aby wybrać lokal, zarezerwować stolik, zamówić danie czy uregulować rachunek.
Angielski w restauracji – podstawowe słowa i zwroty
Istnieje kilka słówek, które w restauracji czy barze należy obowiązkowo znać i rozumieć. Są to przede wszystkim:
- kelner – waiter,
- kelnerka – waitress,
- barman – barman,
- barmanka – barmaid
- stolik – table,
- rezerwacja – reservation,
- rachunek – bill,
- napiwek – tip,
- reszta – change,
- zamówienie – order,
- Smacznego. – Enjoy your meal.
Jak wybrać restaurację?
Zazwyczaj bardzo istotny jest dla nas wybór restauracji, w której zdecydujemy się zjeść oraz rodzaj kuchni, która musi nam odpowiadać. Ważne też może się okazać czy dana restauracja, jest blisko czy daleko i jakie są w niej ceny.
Słowo cuisine to ogólna nazwa kuchni, czyli zestawu potraw charakterystycznych dla danego kraju. Najczęściej możemy wybierać spośród następujących jej rodzajów:
- Italian – włoska,
- English – angielska,
- Thai – tajska,
- Turkish – turecka,
- Korean – koreańska,
- Mexican – meksykańska,
- Chinese – chińska,
- French – francuska,
- Greek – grecka,
- Indian – indyjska.
Jeśli chcemy wspólnie wybrać restaurację, przydatne mogą okazać się następujące zwroty:
- It’s your turn to pick a restaurant. – Teraz twoja kolej, wybrania restauracji.
- What kind of food do you like? – Jaki rodzaj jedzenia lubisz?
- Czy możesz polecić dobrą restaurację? – Can you recommend a good restaurant?
Angielski w restauracji – rezerwacja stolika
Przed pójściem do restauracji dobrze jest dla pewności zarezerwować stolik. W lepszych lokalach często trudno zdobyć miejsce, szczególnie w weekend w godzinach obiadowych. Oto wyrażenia, które pomogą nam je zarezerwować.
- A table for …, please. Poprosimy stolik dla … osób.
- I would like to make a lunch reservation for two, please. – Chcę zarezerwować stolik na lunch dla dwóch osób.
- I’d like to book a table for a party of three at 7 p.m. – Chciałbym zarezerwować stolik dla trzech osób na godzinę siódmą.
Angielski w restauracji- składanie zamówienia i płacenie
Gdy już kelner poda nam kartę, możemy zacząć zamawiać. Wówczas przydatne mogą się dla nas okazać zwroty takie jak:
- We are ready to order.- chcielibyśmy zamówić.
- I’d like … / For me … – Dla mnie …
- For my starter I’ll have olives, and for my main course beef — Na przystawkę poproszę oliwki, a jako danie główne wołowinę.
Warto też niekiedy zapytać kelnera o poradę.
What do you recommend? Co by mi pan polecił? –
Is this dish … ? Czy to danie jest … ?
- kwaśne – sour,
- ostre – spicy,
- łagodne – mild,
- słodkie – sweet,
- słone – salty,
- gorzkie – bitter.
Na koniec należy poprosić o rachunek.
- The bill, please — Poprosimy o rachunek.
- Prosimy o oddzielne rachunki. – Separate bills, please.
Menu w restauracji
Aby zamówione jedzenie nam smakowało, powinniśmy rozumieć, co zamawiamy. Przede wszystkim należy rozróżniać określenia takie jak:
- starters – przystawki,
- appetizers – przystawki,
- lighter dishes – lżejsze dania,
- mains – dania główne,
- soups – zupy,
- salads – sałatki,
- sides – dodatki,
- drinks – napoje,
- desserts – desery.
W karcie potraw możemy napotkać też następujące określenia:
- wraps – zawijasy,
- panini / sandwiches – kanapki,
- burgers – burgery,
- pittas – kanapki w chlebku pita,
- pastas – makarony,
- meat – dania mięsne,
- seafood – owoce morza.
oraz informacje, jak poszczególne dania zostały przygotowane, np.:
- boiled – gotowany,
- braised – duszony,
- fried – smażony,
- stuffed – faszerowany.
- raw – surowy,
- roasted – pieczony,
- smoked – wędzony,
Mamy nadzieję, że nasz dzisiejszy restauracyjny słowniczek okaże się przydatny. Enjoy your meal!